Projects By Service

Connexus Business Service Center

Project Summary

Connexus provides busy commuters on the Illinois Tri-State Tollway at the O’Hare Oasis with ways to keep in touch or conduct business while on the road. Bailey Edward’s design for this state-of-the-art business center echoes its services with a high-tech aesthetic. Services available at Connexus include wireless internet access and computer and conference room rental all designed to provide on-the-go professionals with all the conveniences of a home office while traveling.

Location

Schiller Park, Illinois

Freestar Bank

Project Summary

Freestar Bank’s mission is to provide knowledgeable, reliable financial services in a comfortable, casual atmosphere. Important to the image and reputation of Freestar Bank is the design goal posed to Bailey Edward that each of their branch locations portray a sense of stability and steadfastness.

Branch amenities teller service counters, offices and support spaces, a large central lobby, a conference room, and three lanes of drive-up service stations located under a canopy. The entry tower element was chosen for its recognized qualities of providing strategic positioning and far-reaching observation for the security of those under its protection. The use of brick on the exterior further reinforces FREESTAR’s brand identity echoing characteristics such as strength and durability.

Location

Urbana-Champaign, Illinois

L’90 Office Renovation

Project Summary

The client expressed to Bailey Edward their need to achieve an appealing avant-garde look and provide a flexible environment. A solution was developed with no permanent walls except for in the reception area, conferencing spaces and manager offices.

Interior renovation of this space is within an early 1900’s hi-rise loft building with concrete frame construction. Bailey Edward performed in-depth interviews with staff, management and department heads to determine the physical, as well as tangible needs of three departments. A site survey, along with feasibility and space planning, informed requirements for modifications to the ceilings, walls, finishes and furniture. This project was honored by the Chicago Chapter of the American Institute of Architects with an Award of Merit in the Interior Design category.

Location

Chicago, Illinois

Peoples Bank

Project Summary

Peoples Bank is a cross-marketing facility that increases traffic for banking operations by providing “destination” products and services through retail establishments such as a cafe and a dry-cleaners. To support the overall concept and appeal to the target market, Bailey Edward’s design solution establishes a contemporary look on the exterior and interior. The main entry leads straight into the “community” area between the retailers and the bank. In contrast to the traditional colors typically seen in the banking community, the blue scheme with olive, yellow, and natural birch accents gives the entire concept a contemporary and “hip” feel while mahogany stained contemporary furniture provides classic elegance to the overall look. The convenient and comfortable lounge area encourages customers to linger.

This project was honored with a Silver Award from the Association of Licensed Architects and received the Best Collaboration Award from Independent Bankers Magazine.

Location

Downs, Illinois

Archer Avenue Facade Improvements

Project Summary

As part of this project, Bailey Edward conducted a field survey of several building exteriors in the commercial district of Archer Avenue in Chicago, Illinois with the intent of improving the appearance of both the individual storefronts and the neighborhood itself. CAD drafting of each building's facade is being executed based on field dimensions. 

These facades are being designed to meet applicable code and zoning ordinances, with accompanying proposed scopes of work being developed for each facade within the project. Meetings with each client and Back of the Yards Neighborhood Council are ensuring that design aesthetic and budgetary requirements are met. 

Location

Chicago, Illinois

Union Pacific Railroad Proviso Yard Office

Project Summary

Needing a centralized hub to manage multiple railyard activities with ample considerations for several working groups, Bailey Edward and TKDA provided design, bidding and construction administration services for a new 45,000 sf. two-story yard office for Union Pacific. Taking into consideration several working groups, the design divided the building into a first floor for crew/training and a second floor for office groups while providing multiple entry points and security features. Additionally, energy and cost efficient features were implemented in the building’s design by installing a HVAC system designed to meet current LEED standards, arrangements for multiple heating and cooling zones, efficient plumbing fixtures, a back-up generator, site lighting and building signage. The building layout and systems will efficiently support the day-to-day operations and infrastructure to Union Pacific and its employees.

Location

Chicago, Illinois

Champaign County Facility Condition Assessment and Capital Planning Study

Project Summary

Bailey Edward was selected to determine and evaluate the immediate, short and long-term capital renewal requirements that can be expected over the next 25 years. 37 buildings, totaling 675,000 sq. ft, ranging from early 20th century to recent construction were surveyed during the assessment. Building types included courthouses, jails and administrative facilities.

Our team collected existing data on the facilities, including records of previous repairs and replaced equipment, and interviewed key staff responsible for maintaining and operating the facilities. Our staff then surveyed the facilities in order to identify their current conditions and deficiencies. The information collected was then entered into a database that housed findings and maintenance costs where it could then be analyzed to develop multiple phase and funding scenarios.

Location

Champaign, Illinois

White Pines Inn Addition

Project Summary

The current layout of the Inn was inefficient and posed many challenges to its day-to-day operations. One building housed a gift shop, an office space and check-in services for guests with a breezeway connecting these areas to the Inn’s restaurant. There was a lack of space for a number of key functions including entry to the restaurant, waiting area, dining/private dining spaces, and an area for a buffet and bar.

In order to better serve the Inn’s variety of functions which include hosting weddings, banquets and dinner theater performances for its guests and addition that maintains the historic integrity of the building was essential. These designs included a new entry lobby for guests, an expanded dining area that includes a bar and an expanded kitchen for the Inn’s restaurant.

Location

White Pines State Park, Springfield, Illinois

Iroquois Federal Bank

Project Summary

As trends in banking are leaning towards more open hospitable environments, Iroquois Federal Bank (IFB) realized it was crucial to present an up-to-date, fresh image with a modern approach to banking. Working with IFB to identify future banking trends which better served their clients, the team focused on hospitality and client relationships. To launch their new corporate identity, IFB’s Danville branch, which was stuck in the 70’s, was set as the flagship project. The 1970’s design had many drawbacks: outdated carpet, lava rock walls and tile drew away from the building’s unique circular structure; however, there were other unique features such as a large central skylight and two-story space that lent a great backdrop to the clients’ goals. It was important to keep those defining features and showcase them in a new, up-to-date light.

The first task was to create a welcoming and upscale design giving customers a strong and positive first impression. With a unique circular shape and a two-story central atrium, drama already existed and the lobby environment, like that of a trendy hotel, was outfitted with a concierge desk, lobby seating and custom-designed casework to serve as teller stations. Outdated finishes – gold and brown mosaic tile floors and lava rock walls – were replaced by a neutral-toned plank tile floor, a fresh color scheme, echoing the corporate brand, new walls, soffits, ceilings and light fixtures. To overcome the awe-inspiring volume, the teller stations distinctive soffit creates a focal point and brings a more human scale to the customer-teller interaction. By marrying a new, sleek design with people’s needs, IFB has created a strong identity that can set them apart throughout central Illinois.

Location

Danville, Illinois

Station Crossing

Project Summary

Located on a bustling site across from a local commuter train, the aptly named Station Crossing hosts 55 condominium units, 12,000 SF of retail space and parking for 120 vehicles. The existing property was sloped, creating the need for a unique design solution for the site.

The retail was strategically placed on the south side (high side of the site) across from the train station for visibility and increased store traffic, whereas the residential entrance was placed on the north side, which was the more serene part of the site. The site slope was also optimized so all the parking could be accommodated underground, without exposing an exterior wall on the retail side of the building. A small plaza was incorporated into the retail design across from an historic theater in the downtown.

The building design provides a community presence in the downtown, adjacent to the commuter train station. The separation of uses works well as it incorporates an entire city block. The retail is active, and with the parking mostly below grade, the plaza remains more pedestrian friendly. Station Crossing has become a community staple that benefits those passing through and its residents alike.

Location

Downers Grove, Illinois

Seven Bridges

Project Summary

The existing property of Seven Bridges overlooks its namesake golf course in the Chicago suburbs. In order to maximize the number of units that had golf course views, a unique curved plan on the west facade was designed, allowing 10 of the 14 units on a typical floor to look out over the course with private balconies and experience park-like views.

To disguise the parking lot and maintain the landscape of the site, the parking is enclosed on the first two floors with the entrances placed out of view from the front of the building. The solid base was articulated with a polychromatic masonry design that complements the retail property to the east of the building.

The building design has a strong presence on the golf course and the idyllic views are appreciated by all the residents. The character details of the building are distinguishing while all the lush greenery softens its placement in the surroundings. The upper levels are a combination of glass and metal panel to reflect the green in the surrounding golf course and wooded residential neighbors.

Location

Woodridge, Illinois

Main Street Station

Project Summary

The Village of Roselle wanted to turn a previous brownfield industrial site into a bustling downtown area near the Metra Station. The site was redeveloped with the extension of Main Street and three to four new mixed-use structures. As a transit-oriented development, careful consideration to address safety and noise pollution were needed, due to the proximity of the train.

The building design concept allowed for three building sites: a taller mixed-use building on the east side, which had a residential character, a two-story retail/ office building in the center of the site, and a single-story retail (Starbucks) on the west side with greater street visibility. Luxurious condominiums with large walk-out terraces are placed adjacent to the commercial shop fronts and office suites. The varying rooflines, vintage-style brickwork and old-world-style clock tower add charm and character to the development. The streetscape has neighborhood touches such as plantings, bike racks and street furniture for comfort.

Main Street Station successfully created an extension of the downtown with accessible shopping and housing where a stagnant industrial site sat for decades, thereby breathing new life into the Village of Roselle.

Location

Village of Roselle, Illinois

Chestnut Tower

Project Summary

Chestnut Tower, a multi-family rental high-rise was built in the Gold Coast neighborhood of downtown Chicago. The 36-story tower was built in a tight urban site with surrounding historic character. The rental apartments offer residents an ideal location near public amenities for comfortable city living.

A community rooftop sundeck with lounge seating and grilling kitchen fosters a neighborhood feel among residents, and a stunning rooftop event space is available to rent for special occasions. On the ground floor, a spacious fitness center and cyber café are open 24-hours for resident use. A large private dog park is also located within the complex.

The units themselves are available as one, two or three bedrooms with contemporary kitchens and bathrooms. Wide windows and spacious floor plans provide city views for residents.

The tower features masonry details and a variegated brick pattern. At the base, the scale of stone, brick and glass respect the adjacent low-rise and townhouse buildings. Above, set-backs take full advantage of the spectacular views by increasing windows and, thus, increasing unit desirability.

To reduce noise and congestion from the smaller-scaled Chestnut Street, the planning concept directed all vehicular traffic to the wider and busier LaSalle Street. The apartment entrance was scaled down with a low canopy on to fit in with the residential character of the street. From a larger city scale, the building has a distinctive top that draws attention from the surrounding neighborhood.

The building exterior design won the Illinois Masonry Institute’s Excellence in Masonry: Best High-Rise Award for the building’s “texture” and pedestrian-scaled elements with intricate masonry detailing.

Location

Chicago, IL

1111 South Wabash

Project Summary

With a fashionable urban location in the South Loop of downtown Chicago, 1111 South Wabash is a luxury living high-rise with coveted views of Lake Michigan. The multi-family condominium building borders Grant Park and offers residents sweeping vistas of the park, city and lake.

Located in the Lakefront Protection District of Chicago, 1111 South Wabash needed committee approval since its 36 stories would be visible from Grant Park and the lakefront. The building location made panoramic lake views possible, but required careful planning to take full advantage of this value. The design team knew lakefront views were a priority and laid out the typical floors in an “L-shape” to maximize the number of rooms with lakefront views, increasing the value of the property.

One, two and three bedroom units feature contemporary finishes, spacious rooms and floor-to-ceiling windows. A business center, conference rooms and fitness center are available for the resident’s use. On the rooftop, a swimming pool and sundeck offer residents comfortable outside community space amidst the downtown skyline.

The building steps inward on the top floors to create dramatic two-story units with roof terraces, balconies and dramatic views. The design adds dimension to the Chicago skyline and offers residents both lake and cityscape views.

At the street level, the building offers retail storefronts and a six-level parking garage. Its proportions fit in well with the scale of the block and the retail space activates the street.

The units sold out very quickly due to the desirable location in the heart of South Loop, the modern design of the units and luxury amenities encompassed in the building.

Location

Chicago, IL