Projects By Service

Department of Veterans Affairs Federal Health Care Center Community Living Courtyard

Project Summary

This Federal Health Care Center identified a need for a therapeutic healing garden for the courtyard area outside the community living center. Bailey Edward ensured the design for this healing garden provided accessible gardening opportunities for residents, as well as a park-like atmosphere to be utilized for socializing and therapy. 


Phase One comprised the construction of the Bean Garden Walk (paving only), Veteran’s Overlook, and paving connection from the existing southeast parking lot to the existing building. Phase Two comprised the construction of the entry court and the Veteran’s Café & Garden. Phase Three comprised the construction of the private garden, strolling garden, picnic area, and Veteran’s Outlook fireplace patio and pergola. And, Phase Four involved the construction of the rock stream terrace, the practice green, community landscaping, and any remaining landscaping for previously constructed areas. 

Location

North Chicago, Illinois

Department of Veterans Affairs Federal Health Care Center Out-Patient Clinic Renovation

Project Summary

The Out-Patient Clinic serving Veterans at the North Chicago Federal Health Care Center was in need of modernization and repair. Bailey Edward is providing services to upgrade the existing finishes throughout the out-patient exam department, provide for patient privacy and create more usable exam rooms for the medical staff.
 
The podiatry department area will be converted to exam and office use for primary care. The design will create two exam rooms per doctor with one including the doctor’s desk and filing equipment. The reconfiguring of the exam room and exam/office room layouts will provide computer screen privacy and provide for the proper bedside approach to the exam table.

Location

North Chicago, Illinois

Department of Veterans Affairs Federal Health Care Center Patient Pavilion

Project Summary

Psychiatric clinic design is presently at the forefront of the Veterans Affairs’ concerns: creating safe environments, creating healing environments and maximizing clinical efficacy. It was important Bailey Edward consider the neurological impact alongside the clinical needs of patient care and safety when designing this mental health in-patient hospital.
 
Patient Pavilion is equipped with the privacy of 28 single-occupancy patient rooms. This feature, combined with opportunities for small and large group social interaction in public and private areas, offers patients options for varying degrees of interaction depending on their state of wellness. This provides nurses with a variety of clinical, social and private environment options to better suit each veteran’s individual wellness progression, thus enabling faster recovery. The building will be a certified LEED Silver facility.

Location

Danville, Illinois

University of Illinois at Chicago Medical Center Patient Room and Nurse Station Renovation

Project Summary

Bailey Edward provided architectural and engineering services at the University of Illinois at Chicago Medical Center to renovate and remodel an existing sleep laboratory and its nine patient rooms into seven in-patient rooms, two bariatric rooms for the critically overweight and a new nurse area.
 
The existing double-occupancy sleep laboratory rooms were converted into single occupancy in-patient use and the three existing patient rooms were converted into two bariatric rooms with private toilets. Ceiling mounted lifts are incorporated into each room for patient accommodations.

Location

Chicago, IL

University of Chicago Medicine Paleontology Research Laboratory Renovation

Project Summary

The Department of Anatomy at the University of Chicago Medicine asked Bailey Edward to reconfigure an existing 1,200 sq. ft. of wet laboratory space into a dry laboratory with support office space and work area to be used for specimen analysis, documentation and archiving for paleontology research.

To read more about other Higher Education projects, click here

Location

Chicago, Illinois

Roosevelt University Biology & Pharmacy Laboratories

Project Summary

Faced with a growing enrollment and an insufficient amount of laboratories, Roosevelt University needed to upgrade its facilities to meet their growing student demand. Additionally, unlike its downtown campus, the University’s Schaumburg location lacked the state-of-the-art technologies, upgrades and facilities it needed to provide its students.

In order to expedite the process, a turn-key approach was employed. Bailey Edward and the University established laboratory needs and agreed upon a firm budget early on in the project. Bailey Edward then worked directly with Scott Laboratory Solutions, a research design and supply company, so layouts and costing for the casework, countertops, sinks and other equipment were quickly laid out. Bailey Edward streamlined planning; incorporating life safety accommodations of safety showers and eye washes, and ensured ADA was accommodated at entrances, sinks, hoods, and other equipment clearances. Even with the quick turn-around for this project, these new facilities transformed dull small classrooms into spacious, bright and accessible teaching and research spaces for both students and faculty.

To read more about other Higher Education projects, click here

Location

Chicago, Illinois

University of Chicago Medicine and Biological Sciences Surgery Brain Laboratory Renovation

Project Summary

The University of Chicago Medicine and Biological Sciences charged Bailey Edward with modernizing the interior of a 2,000 sq. ft. wet laboratory used for cell research. The renovated space incorporates new HVAC systems and relocated equipment such as bio safety hoods, minus 80 degree freezers and incubators. New shared spaces in the laboratory have been created for a new glassware washer and sterilizer and ADA accessible washrooms.

Renovations to the existing wet laboratory involved a new laboratory configuration, a tissue culture room, a microscope room, an auto clave / glass wash room, expansion of a faculty office and a multi-purpose room. 

To read more about other Higher Education projects, click here

Location

Chicago, Illinois

University of Illinois at Chicago Pharmacy Compounding Simulation Laboratory

Project Summary

The University of Illinois at Chicago College of Pharmacy’s 1964 second floor pharmacy laboratory space did not accurately reflect the working environment in which students will serve upon graduation. To provide both sterile and non-sterile training to students, the laboratory needed to operate in two modes.

To maximize the existing space for operational efficiency and student needs, Bailey Edward provided a flexible laboratory space with mobile equipment and furniture. The space build-out created a dedicated corridor and three laboratory spaces interconnected by doors, windows, specimen pass-through interlock cabinets, and simulated magnehelic gauges. The spaces can be transformed from non-sterile to sterile working environments and back through reconfiguration and/or storage of the equipment and furnishings. To guarantee flexibility, all connections to utilities quick-disconnect from the floor. When not in use, equipment and furniture is stored in one of the two storage rooms where it is out of the way and kept in ready-condition. Fixed casework is made to disappear through the use of a retractable cleanable curtain which will visually and functionally partition off the sinks and storage for the sterile mode.

The new flexible laboratory space allows students to experience a real-world sterile and non-sterile simulated laboratory settings. New casework, flooring, ceilings, and lighting reflect the University’s commitment to cutting-edge teaching and excellence in education.

To read more about other Higher Education projects, click here

Location

Chicago, Illinois

Physicians Immediate Care

Project Summary

Focusing on convenient and accessible healthcare that encourages patient participation in maintaining their own health, Physicians Immediate Care (PIC) uses a retail prototype concept that can easily and readily duplicated for both new outlet buildings and in-line retail renovations. Working with architect Jeffrey A. Myers, Bailey Edward’s engineers set up proto-typical templates alongside cost-saving measures at each of the 10+ project locations that included sprinkler systems, fire alarm systems, new water service, and electrical service. Most of the new build-outs were implemented into existing construction, requiring modifications of existing old or new systems, resulting in consistent cost and MEP/FP system implementation from site-to- site.

Location

Illinois

University of Illinois Hospital Postpartum Rooms and Nurses' Station

Project Summary

Stereotypical imagery of hospitals usually brings to mind bleak, sterile interiors and cramped rooms with insufficient amenities. However, rapid technological advances, increases in the number of services that are to be provided, and a shift towards increased patient comfort are changing the dynamics of how hospitals appear and operate. At the University of Illinois Hospital (UIH), the 5th floor hosts pediatrics while the 4th floor is reserved for labor and delivery. In order to respond to changing patient needs, UIH expanded their offerings for postpartum care with the addition of a postpartum unit on the 5th floor. The expansion of the postpartum service line onto the pediatric floor provides a unique function independent of its surroundings. The unit will be a self-sufficient postpartum island.

The existing footprint of a pediatric room is smaller than the typical postpartum care rooms. Bailey Edward had to design a unique configuration of the room’s amenities to accommodate the needs of the patient, baby, overnight visitors, and any clinical support staff. Each patient room is planned in three distinct accessible and functional zones: a nursing/service zone, a patient/baby zone and an adjacent family zone. An overnight sleeping area with a convertible sleeping chair allows visitors to comfortably spend time with and support the mother. The renovated bathroom, wardrobe and desk are all configured to maximize space for mother and guest comfort.

To speed delivery of care, nurse-servers – linens, nurse storage, sink and charting computer- are located within the room. The wall-mounted location of the computerized patient charting reduces the charting time, opens up floor space, and allows the nurse the opportunity to maintain eye contact with the patient. Not only does in-room nursing equipment increase the speed of care, it helps foster a connection between the clinical staff and the patient and increases privacy for the patient in a bustling, urban hospital.

After a series of studies and evaluations, the finishes chosen for the rooms were clean and contemporary, mirroring the hospital’s urban location while creating a softer, home-like feel. A hospitality-like color palette with LED lighting was chosen, as well as vinyl flooring that has a natural, woven textile look through it to bring an appealing natural aesthetic to the hospital.
The new postpartum unit will efficiently and independently provide resources to the nursing staff, create important connections between patient and nurse, and provide the comfort to fully support the mother and baby.

Location

University of Illinois at Chicago