Education

Government

Compass%20wheaton%20lobby%20renovation-3
Compass%20wheaton%20lobby%20renovation-5
Compass%20wheaton%20lobby%20renovation-7
Compass%20wheaton%20lobby%20renovation-9
Compass%20wheaton%20lobby%20renovation-10
Compass%20wheaton%20lobby%20renovation-1

Project Thumbnails

  • Compass%20wheaton%20lobby%20renovation-3
  • Compass%20wheaton%20lobby%20renovation-5
  • Compass%20wheaton%20lobby%20renovation-7
  • Compass%20wheaton%20lobby%20renovation-9
  • Compass%20wheaton%20lobby%20renovation-10
  • Compass%20wheaton%20lobby%20renovation-1

Project Summary

The Compass Church merged with another congregation acquiring the third location in their multi-site church. The Wheaton location was built in the mid-twentieth century with a lobby addition completed in the 1990’s. The lobby was drab with worn finishes and poor lighting.

As one of the most used spaces in the building, the Compass Church wanted to update the lobby to help welcome new and existing parishioners, but had limited resources for any renovations. Bailey Edward decided to employ a phased approach concentrating the limited budget on the lobby to maximize impact to visitors. To connect the space with the other Compass Church locations, Bailey Edward applied the established color palette and furniture, fixtures and equipment guidelines we established in our Interior Master Plan for the Church. The Interior Master Plan allows flexibility to tailor to the existing conditions of each of the Church’s locations.

The lobby transformation helped unify the two congregations as well as welcome new members to the Church. Since the renovation, the congregation has seen new membership grow by 20%.

Read more about other Faith Environment Projects here

Location

Wheaton, Illinois

Compass%20wheaton%20lobby%20renovation-8

Design Vignette

For the lobby, a neutral palette with mid-century modern aesthetics brought warmth to the space. A custom-designed accent wall provides visual interest and a pop of color to the space. The accent wall is across from the worship space, which was opened up with glass providing a visual connection between the two spaces and encouraging more engagement among Church members. Cost-efficient LED lighting brightens the space and wood chandeliers add an organic feeling to the space. LED sconces and paint colors were updated in the worship space to unite the two spaces until additional renovations will be completed in another phase.