Government

Community

Img_2610
Img_2612
Img_2611

Project Thumbnails

  • Img_2610
  • Img_2612
  • Img_2611

Project Summary

The University wanted to change the programmatic use of the Reserve Reading Room in the Richard J. Daley Library to create a quiet, cozy and comforting space where students could relax. Three different types of study areas were developed by Bailey Edward for this project: individual study tables, space for work groups and a lounge area. In addition, the flexible design allows for the room to be used for small gatherings of alumni and potential donors.

The reconstruction was intended to be funded by four donors; as a result, the donor names were prominently featured in an architecturally dominant area of the space to effectively advertise their sponsorship.

To read more about other Higher Education projects, click here

Location

Chicago, Illinois

Vign_uic%20daley%20read

Design Vignette

Bailey Edward’s design approach for the Reserve Reading Room was to integrate the space with adjacent Library aesthetics, while respecting the nature of this specific area. The Reserve Reading Room houses special collections such as Exhibition and Museum Catalogs, The Loeb Library of Classical Studies and Music Scores.