Community

Education

Va_grdn1a_h02
Va_grdn1a_h06
Va_grdn1a_h01
Va_grdn1a_h03%202
Va_grdn1a_h07
Va_grdn1a_h05

Project Thumbnails

  • Va_grdn1a_h02
  • Va_grdn1a_h06
  • Va_grdn1a_h01
  • Va_grdn1a_h03%202
  • Va_grdn1a_h07
  • Va_grdn1a_h05

Project Summary

This Federal Health Care Center identified a need for a therapeutic healing garden for the courtyard area outside the community living center. Bailey Edward ensured the design for this healing garden provided accessible gardening opportunities for residents, as well as a park-like atmosphere to be utilized for socializing and therapy. 


Phase One comprised the construction of the Bean Garden Walk (paving only), Veteran’s Overlook, and paving connection from the existing southeast parking lot to the existing building. Phase Two comprised the construction of the entry court and the Veteran’s Café & Garden. Phase Three comprised the construction of the private garden, strolling garden, picnic area, and Veteran’s Outlook fireplace patio and pergola. And, Phase Four involved the construction of the rock stream terrace, the practice green, community landscaping, and any remaining landscaping for previously constructed areas. 

Location

North Chicago, Illinois

Va_grdn1a_w08

Design Vignette

The phased approach, outlined by Bailey Edward, included design consideration for a picnic area, strolling garden, private garden, entry court, veteran’s overlook, ‘bean’ garden walk, and rock stream terrace. The phased approach taken identified a sequence that allowed for continued use of the existing outside spaces while providing access for construction activities without damaging newly constructed areas.